နာဆာက ၂၀၃၀ ျပည့္ႏႇစ္မ်ားတြင္ အဂၤါၿဂိဳဟ္သုိ႔ လႊတ္တင္ရန္ စီစဥ္ထားေသာ ပထမဆံုး လူလုိက္ပါမည့္ ခရီးစဥ္တြင္ လယ္ယာကြၽမ္းက်င္ ပညာရႇင္မ်ား၊ စားဖိုမႇဴးမ်ားကို အာကာသယာဥ္မႇဴးမ်ားႏႇင့္အတူ ေခၚသြားဖြယ္ ရႇိသည္ဟု သိရသည္။
အဂၤါၿဂိဳဟ္ ခရီးစဥ္အတြင္း စားစရာ လံုေလာက္စြာ ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ရန္မႇာ အႀကီးမားဆံုး စိန္ေခၚမႈမ်ား အနက္ တစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း ကြၽမ္းက်င္သူမ်ားက ၾသဂုတ္လ ၂၈ ရက္တြင္ သတိေပးခဲ့သည္။ ယင္းျပႆနာ ေျဖရႇင္းႏုိင္မည့္ အေျဖတစ္ခုမႇာ အဆင့္ျမင့္ နည္းပညာသံုး မီးဖိုေခ်ာင္ ဥယ်ာဥ္ထဲတြင္ အာကာသယာဥ္မႇဴးမ်ားက ၎တုိ႔ စားနပ္ရိကၡာ အတြက္ ကိုယ္တုိင္ စိုက္ပ်ဳိးရန္ ျဖစ္သည္။ အဂၤါၿဂိဳဟ္သို႔ ငါးႏႇစ္ၾကာ ခရီးစဥ္အတြင္း အာကာသယာဥ္မႇဴး တစ္ဦးစီ အတြက္ စားစရာေပါင္ ၇၀၀၀ နီးပါးစီ လိုအပ္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္း တကၠဆက္ျပည္နယ္၊ ေဟာ့စတန္မႇ နာဆာ၏ Space Food Systems ဓာတ္ခဲြခန္းမႇ
ေဒါက္တာမာယာကူးပါးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
စားစရာမ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးႏုိင္သည့္ အျပင္ အာကာသယာဥ္မႇဴးမ်ား ႐ႇဴ႐ိႈက္ႏုိင္ရန္ ေအာက္ဆီဂ်င္ ထုတ္ေပးႏုိင္ေသာ၊ ႐ႇဴထုတ္လုိက္သည့္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ကို ဖယ္ရႇားေပးႏုိင္ေသာ၊ ေရကိုပင္ သန္႔စင္ေပးႏုိင္ေသာ Bio-regenerative စနစ္ကို ျဖစ္ျဖစ္ေျမာက္ေျမာက္ အသံုးျပဳႏုိင္ေရး အတြက္ ႀကိဳးပမ္းေနေၾကာင္း ကူးပါးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။ အာကာသတြင္ စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ရန္ စမ္းသပ္ ေအာင္ျမင္ခဲ့ေသာ သီးႏႇံ ၁၀ မ်ဳိးမႇာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆလတ္ရြက္၊ ေဒါက္ခြ၊ င႐ုတ္ပု၊ မုန္လာဥနီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥမ်ား၊ ေဆးဖက္၀င္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အပင္တို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဆိုဗီယက္ အာကာသယာဥ္မႇဴး ယူရီဂါဂါရင္သည္ ၁၉၆၁ ခုႏႇစ္က အာကာသသို႔ ပထမဆံုး လူလုိက္ပါသည့္ ခရီးစဥ္အတြင္း အသားႏႇင့္ငါး ညက္ညက္ေၾကေအာင္ ေရာေႏႇာျပဳလုပ္ထားသည့္ စားစရာကို စားခဲ့ရသည္။ လြန္းျပန္ယာဥ္ စတင္ ပ်ံသန္းသည့္ အခ်ိန္မ်ားက အာကာသယာဥ္မႇဴးမ်ားသည္ ေအးခဲထားသည့္ အတံုးလိုက္ ျပဳလုပ္ထားေသာ စားစရာမ်ားႏႇင့္ ဘူးမ်ားထဲမႇ စားစရာမ်ားကို သြားတိုက္ေဆးကဲ့သုိ႔ ညႇစ္ထုတ္စားရေၾကာင္း သိရသည္။ ၁၉၆၀ ျပည့္ႏႇစ္ ေႏႇာင္းပိုင္းတြင္ အာကာသ၌ ပူေႏြးေသာ စားစရာမ်ားကို စားလာႏုိင္ၿပီး ၁၉၇၀ ျပည့္ႏႇစ္ ေရာက္ေသာအခါ စားစရာ ၇၂ မ်ဳိး အထိ ေရြးခ်ယ္ စားလာႏုိင္သည္။မၾကာေသးမီ ႏႇစ္မ်ားအတြင္း ယာဥ္မႇဴးမ်ားသည္ နံနက္စာ အျဖစ္ ၾကက္ဥ၊ ေကာ္ဖီ၊ ေခ်ာကလက္၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳ၊ ေန႔လည္စာႏႇင့္ ညစာ အတြက္ ၾကက္သားႏႇင့္ ဒံေပါက္ စသည္ တို႔ကို သယ္ေဆာင္ စားေသာက္လာႏုိင္သည္။
No comments:
Post a Comment