ဘယ္လိုစားရမလဲ ဆိုရင္ေတာ့ သုေတသီေတြမွ အၾကံေပးေျပာၾကားခ်က္အရ ငွက္ေပ်ာသီးအခြံကို ေရေႏြးနဲ႕ ၁ဝ မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္ လိုက္ပါ။ ျပီးရင္ သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ထဲမွာ ထည့္ေဖ်ာ္ျပီး ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္လဲ စားေသာက္ႏိုင္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အခြံမွာ ကြဲျပားတဲ့ antioxidant ၆ မ်ဳိးပါဝင္ ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႕ ေဒါက္တာ Glenville က ရွင္းျပပါတယ္။
လိေမၼာ္သီး၊ ပ်ားလိေမၼာ္သီး တို႕ရဲ႕အခြံေတြကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းတို႕ကို အစြမ္းအထက္ဆံုး ကာကြယ္မႈ႕အေပးႏိုင္ဆံုး အခြံေတြျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး မေကာင္းတဲ့ LDL ကိုလက္စထေရာဓါတ္ေတြကိုလည္း သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္းတို႕ရွိတယ္လို႕ အေမရိကန္မွ ေလ့လာသိရွိခဲ့ပါတယ္။ ထိုကဲ့သို႕ပင္ ေဒါက္တာ Glenville မွလည္း ၄င္းအခြံမ်ားနဲ႕ ပါတ္သက္ျပီး ေရွာက္သီး သံပုရာသီး အမ်ဳိးအႏြယ္ဝင္ အသီးမ်ားရဲ႕ အခြံေအာက္မွ အျဖဴေရာင္ တစ္ရွဴးအမွ်င္မ်ားဟာလဲ ျမင့္မားတဲ့ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိုတ္ ဓါတ္ကို ရရွိေစသလို ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ျခင္း ႏွင့္ ဘက္တီးရီးမ်ား ကိုလဲ ဟန္႕တားေပးႏိုင္တယ္လို႕ ေျပာပါတယ္။
ေရႊဖရံု၊ ေက်ာက္ဖရံု ႏွင့္ သခြါးေမႊးမ်ား (Pumpkin, butternut and other squashes)
သခြါးေမႊးကို စားျခင္းအားျဖင့္ေတာ့ အင္ဇိုင္းမ်ားကို ျမင့္မားစြာအက်ဳိးျဖစ္ထြန္းေစသလို၊ အသားအေရ မြဲေျခာက္မႈ႕၊ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဟန္႕တားေစႏိုင္ပါတယ္။ ယင္းအသီး မ်ားရဲ႕ အခြံကိုစားဖို႕အတြက္ ခက္ခဲမႈ႕အနည္းငယ္ ရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အခြံကို ပါးႏိုင္သေလာက္ ပါးေအာင္ခြာျပီး စားသင့္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္။
အာလူးအခြံစားလွ်င္ လူတိုင္းနီးပါးသိျပီးသားျဖစ္တဲ့ အေၾကာင္းအရာတစ္ခုပါ။ အာလူးအခြံမွာလဲ ပိုတက္စီယံ၊ သံဓါတ္၊ ဗီတာမင္စီႏွင့္ အျခားဓါတ္ေပါင္းမ်ားစြာပါရွိတယ္လို႕ သိရပါတယ္။
No comments:
Post a Comment