ျပင္သစ္ အမ်ဳိးသား သုေတသန တကၠသိုလ္မွ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ခု အရ ေန႔စဥ္ ေရ(၂)ခြက္ထက္ နည္းၿပီး ေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြဟာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ျမင့္မားဖို႔ အလားအလာ ပိုမိုျမင့္မား ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါသည္။ ေ သြးတြင္းသၾကား ဓာတ္ဟာ ေ သြးခ်ဳိ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားေလာက္ေအာင္ မျမင့္မားေပမယ့္ သာမန္ထက္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပိုမို ျမင့္မားတဲ့သူေ တြ ၊ ေသြးခ်ဳိ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအႀကိဳ ျဖစ္ပြားေနသူေတြ ျဖစ္ပါသည္။
ယခုျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈ အသစ္အရ ေရလီတာ၀က္သာ ေသာက္သံုးတဲ့ အရြယ္ေရာက္ၿပီး သူေတြဟာ ေသြးခ်ဳိ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အႀကိဳ ျဖစ္ပြားတဲ့ အဆင့္ မွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ပိုမိုျမင့္မား လာေၾကာင္း သိရပါသည္။ ဒါ့ေပမယ့္လည္း ပုံမွန္ေရ ေသာက္သံုးသူ ေတြဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္
ျမင့္မားမႈ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မႈ ရွိ ၊ မရွိ ဆိုတာကိုေတာ့ ဆက္လက္ ေလ့လာလ်က္ ရွိပါသည္။ အဆုိပါ ေလ့လာခ်က္ အသစ္ကို စတင္ ေလ့လာခ်ိန္က ေသြး တြင္း သၾကားဓာတ္ ပံုမွန္ရွိတဲ့ အသက္(၃၀)နဲ႔ (၆၅)ႏွစ္ၾကား အရြယ္ရွိ ျပင္သစ္လူမ်ဳိး(သံုးေထာင့္ေျခာက္ရာတစ္ဆယ့္ငါး)ဦးကို ေလ့လာမႈေတြ လုပ္ခဲ့ တာ ျဖစ္ပါသည္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါ၀င္သူေတြ အနက္ (၁၉)ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ တစ္ေန႔ ေရလီတာ၀က္ထက္ နည္းၿပီး ေသာက္သံုး သူေတြျဖစ္ၿပီး က်န္(၈၉)ရာခုိ င္ႏႈန္းကေတာ့ ေရတစ္လီတာ နဲ႔အထက္ ေသာက္သံုးသူေတြ ျဖစ္ပါသည္။
ေလ့လာမႈမွာ ပါ၀င္သူေတြကို (၉)ႏွစ္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ၿပီး ပါ၀င္သူ ေတြအနက္(၅၆၅)ဦးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္မားလ်က္ရွိၿပီး (၂၀၂)ဦးကေ တာ့ ေသြးခ်ဳိ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားေနတာကို
ေတြ႕ရပါသည္။ ေနာက္ထပ္ေတြ႕ရွိ မႈေတြအရ ေရေသာက္သံုးမႈ နည္းပါးသူေတြဟာ ေရအစား အခ်ဳိရည္ ေ သာက္သုံးမႈ မ်ားျပားတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္နဲ႔ သၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္တာကို ေတြ႕ရပါသည္။ သုေတသီ ေတြကေတာ့ အခ်ဳိရည္ ေသာက္သံုးမႈ ကို ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ေသာက္ေရသန္႔ ေသာက္သံုးျခင္ဟာ
ေသြးခ်ဳိ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ တားဆီးဖို႔ နည္းလမ္းေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္တယ္လုိ႔ အႀကံေပးထားေ ၾကာင္း သိရွိရပါသည္။
No comments:
Post a Comment